Kdy jít na psychoterapii

14. dubna 2021

Při bolesti kolene navštívíte fyzioterapeuta. Když začnete přibírat, obrátíte se o pomoc na výživového poradce. Když vás bolí záda, zajdete si na masáž. Jenže jak poznat, že potřebuje pomoc vaše duše? Jak poznat, kdy a s čím jít k psychologovi či psychoterapeutovi?

Návštěva terapeuta je individuálním rozhodnutím

Pokud vás něco bolí fyzicky, nejdříve čekáte, že to přejde. Pokud se ale problém nevyřeší, zajdete za odborníkem. Podobně je to s vaší psychikou. Nejdříve také čekáte, že nepříjemné pocity odezní, ale pokud se to neděje, je potřeba si říct o pomoc. Kde je hranice, která určuje, kdy navštívit psychologa či psychoterapeuta? Tato hranice je u každého člověka individuální.

Pokud vás napadla myšlenka, že by stálo za to zajít na terapii, je to dobrý signál k tomu, že už na to zřejmě uzrál čas. Pomoct vám může i okolí. Nezmínili vaši přátelé nebo rodina, že byste mohli navštívit odborníka? Přijetí této „zmínky“ je u každého člověka jiné. Pamatujte ale, že to s vámi vaši nejbližší (obvykle) myslí dobře. Stydíte se jít k psychologovi nebo terapeutovi? Nezapomeňte, že psychická pomoc je pro vaši duši stejně důležitá jako jako pomoc lékaře třeba při problémech se zády. Že je docházení na psychoterapii jen pro slabochy? To je jen jeden z již přežitých mýtů. Více jsme se o nich rozepsali zde.

Bohužel neexistuje žádný teploměr pro duši, který by spolehlivě ukázal, kdy už je vhodná fáze dát si psychickou medicínu v podobě terapie. Vždycky je lepší jít na terapii "předčasně" a třeba se po pár setkáních ujistit, že máte dost kapacity vše zvládnout sami, než příliš dlouho otálet a nechat problémy přerůst do krize. 

Rozdíl mezi psychologem, psychoterapeutem a psychiatrem

Při hledání pomoci zřejmě narazíte na tři odborníky. Málokdo to ví, ale každý pomáhá jiným způsobem. 

  • Co dělá a kdo je psycholog? – Psychologem se člověk stane po 5 letech studia na vysoké škole s humanitním zaměřením. Dokáže určit diagnózu a potom doporučovat další kroky. Je to dobré místo pro případ, že potřebujete radu a konzultaci.
  • Co dělá a kdo je psychoterapeut? – Psychoterapeut musí mít patřičné vzdělání a musí absolvovat akreditovaný psychoterapeutický výcvik. Obvykle pracuje pod supervizí. Snaží se vás motivovat k tomu, abyste si odpovědi na své otázky našli sami v sobě.
  • Kdy vyhledat psychiatra? – Psychiatr je lékař, který může předepisovat léky. Léčí duševní poruchy, mezi které mohou patřit chorobné úzkosti, deprese, psychózy atd. Léčí léky, nikoli slovy jako terapeut nebo psycholog.

Proč lidé obvykle chodí na terapii?

V praxi lidé nejčastěji přicházejí na psychoterapii ze tří hlavních důvodů. 

1. Dlouhodobé problémy

Jedním z důvodů, proč lidé vyhledávají terapeuta bývá pocit, že se dlouhodobě potýkají s podobným typem problémů, převlečeným do různých podob. Tím je třeba sžíravá sebekritičnost, nízké sebevědomí, dlouhodobý stres, úzkostné stavy nebo opakované problémy ve vztazích.

2. Náročná životní situace

Mnoho klientů přichází v náhlých a obtížných životních situacích, kdy se jim bortí dosavadní opěrné sítě. Hledají novou sílu a oporu. Velmi často se také stává, že takováto krize odhalí dlouhodobě opomíjené oblasti prožívání a stane se tak cennou příležitostí na nefunkční vzorce nahlédnout a zpracovat je. Odměnou za to je nová vnitřní síla a svoboda.

3. Seberozvoj a  péče o duševní zdraví

Terapii navíc čím dál více lidí využívá i jako prevenci a cestu k seberozvoji. Stejně jako se staráte o své tělo, chodíte běhat, do posilovny nebo na jógu, aby vám dobře sloužilo, je potřeba nezapomínat ani na psychickou kondici. Terapie je skvělý způsob, jak se o ni starat a rozvíjet svou osobnost.

Ve všech těchto případech je nejdůležitější ochota na sobě pracovat. Proto lepší než se ptát, jestli terapii potřebuji, je, zda chci změnu ve svém životě. Pokud jste si odpověděli “ano”, stačí si vybrat toho správného terapeuta. U nás jich najdete přes 90 a vybírat můžete podle specializace, času, ceny, recenzí, ale i podle toho, jestli jde o terapeuta nebo terapeutku.

Časté otázky před návštěvou terapeuta

Spousta lidí řeší otázku, zda může jít k psychologovi či psychoterapeutovi bez doporučení od lékaře. Je to samozřejmě možné, ale musíte počítat s tím, že si terapii budete hradit. Jestliže si nemůžete dovolit tuto službu platit, je potřeba si u praktického lékaře zažádat o doporučení a následně vyhledat terapeuta, který má uzavřenou smlouvu s vaší pojišťovnou. Některé pojišťovny poskytují na terapii příspěvky. Jde například o VZP, která přispívá na jedno sezení u terapeuta 500 Kč. Celkem můžete tento příspěvek využít 10krát.

 

O tom, jak často chodit na terapii, jak probíhá první sezení, nebo jak poznáte, že terapie funguje jsme napsali článek Chystáte se poprvé na terapii? Zjistěte, jak probíhá


Eva Kozáková
Všechny články