Jak přežít Vánoce v klidu

12. prosince 2023

Jak napovídá název článku, toto čtení není pro ty z vás, kteří již od září přemýšlíte, do jaké barvy letos vyladíte vánoční stromeček a dekorace, jaké nové druhy cukroví napečete a nemůžete se dočkat, jak promyšlenými a pečlivě zabalenými dárky překvapíte své blízké. Tento přístup vám upřímně přeju a doufám, že si letošní svátky náležitě užijete. Pokud však pocítíte znechucení, když se v září v obchodech objeví vánoční dekorace, a přepadne vás stres z Vánoc, když vám někdo radostně oznámí, že přesně za měsíc bude Štědrý den, čtěte dál.

Vánoce jsou křesťanským svátkem. Nic víc, nic míň

Vypůjčím si citát antického filozofa Epiktéta: „Neznepokojují nás věci jako takové, ale naše mínění o nich.“ Od toho je fajn začít a uvědomit si, že Vánoce jsou křesťanský svátek, kdy si lidé připomínají narození Ježíše Krista. Nic víc, nic míň.  Aha a co: „kouzelné, pohádkové, nejkrásnější dny v roce, rodinné svátky, bohatá nadílka a skvostně prostřený stůl?“ To jsou společenské a komerční konstrukty, které vám podsouvají formu, jakou máte Vánocům dávat.

S konkrétní představou o tom, jak si užít Vánoce, pomohou jednoduché otázky

Troufám si tvrdit, že pokud celý Štědrý den budu štípat dříví, k večeři si namažu chleba s paštikou a večer strávím u televize nebo knihy, horšího člověka to ze mě nedělá. Je to jen jinak strávený vánoční čas. Přemýšlíte nad tím, jak si užít Vánoce? Zkuste si odpovědět na několik jednoduchých, ale přitom zásadních otázek.

Jak byste ideálně chtěli strávit vánoční čas?

Popusťte uzdu fantazii a nenechte se omezovat reálnými životními okolnostmi.

  • Pohráváte si s myšlenkou cestování o Vánocích? Proč nevyužít dnů volna a neodjet do jižní Evropy za sluníčkem nebo na ledovec na lyže?
  • Dny volna můžete využít k vymalování kuchyně, když jste se k tomu během celého roku nedostali.
  • Klidně běžte do práce a tvařte se, že žádné svátky nejsou.
  • Ozdobte si doma větvičku ve váze, konečně se dospěte a válejte se u televize.

Všechny tyto možnosti, jak prožít pohodové vánoční svátky, jsou skvělé!

Co vám brání v tom prožít Vánoce podle vlastních představ?

Cestování o Vánocích vám může zkazit jeden prostý fakt, zkrátka nemáte na odjezd do zahraničí peníze a dost dovolené. Fajn, to je objektivní důvod. Buďte k sobě ale upřímní.

Nejčastěji lidem v představách o jejich vlastní vánoční pohodě brání to, že nechtějí zklamat představy svých blízkých o tradičních Vánocích. Možná ale také nedokážou vystoupit ze svých vlastních představ o tom, co je správně, a jak to má být.

  • Očekávání dětí – „To přece nemůžu udělat dětem, ty se tak těší na stromeček a nadílku.“
  • Očekávání rodiny – „Už dvacet let se schází celá rodina, nemůžu je zklamat.“
  • Očekávání společnosti – „Co bych řekla kolegyním, až se budou bavit o tom, co dostaly pod stromeček a na jaké koncerty šly?“

Přiznejte si, že nejvíce překážek v tom, jak přežít Vánoce v klidu, si tvoříte sami v hlavě. Pokud tedy máte jasnou představu, jak byste letos chtěli svátky strávit, zeptejte se svých blízkých, jak to vidí oni. Položte jim stejnou otázku, kterou jste položili sami sobě: „Jaké by byly tvoje ideální Vánoce?“  Třeba zjistíte, že vymalovaná kuchyň by rodině udělala větší radost než šest druhů cukroví.

Co mám na Vánocích rád/a, na co se můžu těšit?

Já mám například ráda vyrábění vánočních přáníček, která pak posílám poštou. Mám ráda i podvečerní návštěvu nasvíceného hřbitova. A rozhodně mám ráda týden volna.

Co mě naopak nebaví na Vánocích a čemu bych se chtěl/a vyhnout?

U mě se jedná o vánoční uklízení, shánění dárků, pečení cukroví na Vánoce na poslední chvíli, zdobení stromečku a vymýšlení drobností do adventního kalendáře pro děti.

Vezměte do ruky papír a pište

Na otázky, které jsem napsala výše, si odpovězte písemně. Zamyslete se nad tím, co z toho, co máte rádi, opravdu o Vánocích udělat můžete. A naopak, jak se vyhnete nepříjemným aktivitám.

Nikde není nařízeno, že člověk musí mít na Vánoce umytá okna, nazdobený stromeček, vánoční výzdobu, cukroví a dárky. Je to sice tradiční, ale pokud vám to nevyhovuje, udělejte si Vánoce takové, jaké si je přejete mít. Pokud na úklidu a cukroví trvá vaše rodina, požádejte je, ať přiloží ruku k dílu. Jestli nesnášíte povinný štěpánský oběd u rodičů, domluvte se s nimi, že přijdete jindy, pozvěte je do restaurace nebo jděte společně raději na koncert.

Jak bude vypadat můj vánoční plán?

  • Vyrobit přáníčka,
  • upéct s dětmi dvoje cukroví,
  • udělat běžný úklid,
  • výzdobu nechat na dětech,
  • do pytlíčků adventního kalendáře koupit oříšky a sušené ovoce,
  • udělat věneček na hřbitov,
  • za žádných okolností nechodit do města a obchodů 23. 12.,
  • nechat smažení řízků na manželovi,
  • těšit se na volno, spánek, procházky, hraní deskových her.

Celý předvánoční mumraj můžete vnímat jako trénink schopnosti nenechat se vmanipulovat do toho, co sami nechcete. To je dovednost, která se člověku vždy hodí.

Přeji vám co nejklidnější svátky podle vašich představ.