Chodit na terapii není slabost - vyvracíme mýty spojené s psychoterapií

25. dubna 2021

Existuje spousta důvodů, proč lidé nevyhledají psychoterapii, i když by pro ně mohla být užitečná. Některé jsou ryze praktické, jako nedostatek peněz nebo málo dostupných terapeutů v okolí bydliště, jiné souvisí spíše s obavami z neznámého nebo s mýty a předsudky, které se s terapií pojí. Jaké to jsou a jaká je realita?

Na terapii chodí jen slaboši

Říct si o pomoc rozhodně není slabost. Terapie je spolehlivým pomocníkem při odbourávání psychických problémů. Pomůže vám, abyste se ke svému cíli dostali rychleji a snadněji.

Když vás bolí záda, považujete za známku slabosti zajít si na masáž nebo k fyzioterapeutovi? Pravděpodobně si neřeknete: “To musíš vydržet, to přece nic není. Dřív nikdo na fyzioterapii nechodila lidi to taky zvládali!” Navíc - napadlo vás někdy, že podívat se do očí svým obavám a zpracovat je, vyžaduje často více síly, než se držet v bezpečí zajetých kolejí?

 

Chodit na terapii znamená, že svůj život nezvládám

Kdy jít na terapii? Pro mnoho lidí je vyhledání terapeutické pomoci až na posledním místě. Myslí si totiž, že by si se svými problémy měli poradit sami.

Terapie nefunguje jen jako “krabička poslední záchrany”, kdy už opravdu nemůžete, ale je také velmi účinným nástrojem, jak:

  • rozvíjet svůj potenciál, 
  • rozumět svým potřebám a emocím, 
  • žít svůj život autenticky. 

A taky je jedním ze způsobů, jak pečovat o své duševní zdraví. Hledat pomoc, když se necítíte dobře je známka zdravé snahy o sebezáchovu. O své tělo se přece taky staráte, aby vám dobře sloužilo, nebo ne? Nezapomínejte se starat taky o svou hlavu a duši.

 

Ostatní mají větší problémy než já

Neexistuje žádný objektivní žebříček náročnosti lidských problémů. Neexistuje ani seznam témat, který by vám řekl, co řešit na psychoterapii a co ne. Nejdůležitější je to, jak danou situaci prožíváte vy sami. Dva lidé mohou stejnou životní událost prožívat diametrálně jinak, v souvislosti s jejich dosavadními zkušenostmi, rodinným zázemím nebo temperamentem. Zdánlivě bezdůvodné depresivní stavy můžou být stejně významné jako reakce na ztrátu. A je naprosto v pořádku vyhledat psychologickou pomoc kvůli stresu v práci, i když váš soused o ni právě přišel, opustila ho manželka a utápí se v alkoholu. Když se zbavíte nějakého trápení, bude se vám žít lehčeji.

Na terapii chodí lidi, co nemají kamarády

Jít na terapii a svěřit se kamarádům jsou dvě úplně odlišné věci. (Dobrý) kamarád vás vyslechne a podpoří, rozveselí, udělí vám pár rad “co by ve vaší situaci dělal on”. Váš přítel vás má rád, má o vás strach, a tak vás vždy podpoří. Mnohdy ale nemá odstup od situace a nedokáže se na věc podívat z nadhledu.

(Dobrý) terapeut vás vyslechne a pomůže vám rozklíčovat příčiny vaší situace, nahlédnout na ně jinou perspektivou, umět jí čelit, ujasnit si, co potřebujete a chcete, a rozvíjet vás potenciál. Co při sezeních dělá psychoterapeut? Poslouchá a nesoudí vás. Dokáže se na věc podívat s jiným záměrem a umí si všimnout souvislostí, kterých si kamarád nevšimne. Navíc ani ten nejlepší kamarád nemusí mít kapacitu jen neustále poslouchat o vašich problémech a trápeních. Terapeut je tu právě proto.

Po terapii mi bude hůř

V terapii se mluví o všem a velmi pravděpodobně se budete dostávat i k nepříjemným věcem - k tématům, které stojí v jádru vašich potíží. Často se jedná o strachy, zranění, vnitřní konflikty, tedy věci, které se lidé snaží spíše potlačit. Psychoterapie pomáhá tím, že  vám dává příležitost je překonat

Tento proces může být a často bývá bolestivý, dočasně tak můžete opravdu vnímat zhoršení stavu. Jde většinou o reakci na zvědomění těchto témat a je velmi individuální, jak dlouho vám bude trvat je zpracovat. Vše má svůj čas a tempo. V naprosté většině případů je však odměnou spokojenější a uvědomělejší život. Terapie ale nebývá jen těžká a bolestivá, je v ní prostor i pro humor, lehkost a hravost.

TIP: Přečtěte si také: Nejčastější otázky o terapii, na které se bojíte zeptat

Psychoterapeut mě bude hodnotit a kritizovat

Aby terapeut vaše problémy hlouběji pochopil, potřebuje je do určité míry zhodnotit a vcítit se do vás. Cílem psychoterapie není vás kritizovat a odsuzovat. Terapeut vám chce dát novou perspektivu. Chce vám pomoci se v problémech zorientovat a překonat je

Terapeut mi poradí, co mám dělat, a je po problému

Psychoterapeut vám nebude radit, co máte dělat nebo jak se máte v dané situaci zachovat. Terapeut není opravář. Není to, jako když připojíte auto na diagnostiku, rozsvítí se světélko a opravář ví, co má vyměnit.

Pomoc psychoterapeuta je o tom, že dokáže vidět méně samozřejmé souvislosti. Dokáže přijít s hypotézami a diagnostickými úvahami, které získá z vašich informací. Pomůže vám nacházet odpovědi v sobě samých.

Znáte přísloví: “Dej člověku rybu a nasytíš jej jeden den, nauč jej rybařit a nasytíš jej na celý život.”? Dobrý terapeut vás naučí rybařit. Nebude to ze dne den a zřejmě to ani nebude snadné. Ale tisíckrát se vám to vrátí.