Jak na stres - rady a tipy od úspěšných českých podnikatelů a manažerů

06. října 2021

Vyzpovídali jsme několik úspěšných podnikatelů a manažerů, jak zvládají stres. Přečtěte si jejich rady a tipy, co jim pomáhá ve stresové situaci a jak řeší prevenci. Ptali jsme se také, jak jejich firmy pečuji o duševní zdraví zaměstnanců.

Petra Dolejšová

advokátka na volné noze

Jak předcházíte chronickému stresu?

Les, hory, dovolená a sport. A datová hygiena. Dost často odkládám telefon a dělám z něj jen „pevnou linku“. Hlavně večer a o víkendech.

Taky pracovní úkolníček, do kterýho už sypu jen tolik, kolik vím, že chci zvládnout. Ne „mám sílu zvládnout“ – jak u mě bylo předtím zvykem. Hodně mi pomohlo (pokud nejde o výjimečné situace :) ustálit si pracovní dobu a končit v rozumný čas každý den - netahat věci „na večer“.

Přiznám se ale, že utřídit si v těchto věcech myšlenky mi před časem pomohla moje terapeutka.

Petra Dolejšová, www.petradolejsova.cz

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Vrátit se do „teď“ a soustředit se na to, co právě dělám. A užívat si to. Můj stres míval nejčastěji dva důvody: časový press a velkou odpovědnost. To u mě vedlo k tomu, že jsem žila jen budoucností („Co mě ještě dneska čeká..“ a „Dám to?“) a úplně mi unikala radost z toho, co jsem zrovna dělala. Když se ten „nával“ ve mně občas zvedá, dám si nádech-výdech, pustím svou hudbu, hodím se zpátky do přítomnosti a věnuju jí 100% pozornost. Protože si věřím a vím, že jsem si toho vzala „tak akorát“. 😊

Miroslav Uďan

předseda představenstva Shoptet, a.s.

Jak předcházíte chronickému stresu?

K tomu, abych se vyvaroval pracovního stresu mi asi nejvíc pomáhá velmi pragmatický přístup k řešení problémů. Na začátku si řeknu jestli daný problém můžu já sám vyřešit, nebo ne. Pokud ne, tak ho neřeším a pustím z hlavy a už se tím nezatěžuji. Pokud ano, tak se pak rozhoduji, jestli ho nevyřeší lépe někdo z mých kolegů. Pokud ne, popř. vím, že na to nemají čas, tak si srovnávám jednotlivé úkoly podle důležitosti či naléhavosti a zároveň přínosu, a řeším je postupně. Věci, které jsou na „seznamu“ níže, pouštím z hlavy. 

Miroslav Uďan, www.shoptet.cz

Hodně mi v tom pomáhá si vše sepisovat do jednoduchého todo listu (používám Todoist), tak abych co nejméně věcí musel držet v hlavě. Snažím se se mít každý den inbox zero a každý týden todo list zero a mám vypnutou většinu notifikací na telefonu.

Vím, jaká je důležitost koníčků a terapií, ale asi bych lhal, kdybych tvrdil, že to i důsledně dodržuji a řídím se podle toho :) Pokud chce člověk v byznysu vyhrát, musí tomu obětovat dost svého času a úsilí, je to all-in or nothing se všemi negativními synergiemi, co k tomu patří. Žádný kapitán na lodi si v minulosti nemohl dovolit „čtyřhodinový pracovní týden“ a podobné praktiky. Na druhou stranu věřím, že některým může podobně vybalancovaný život vyhovovat, kdy má od každého kousek. Myslím si, že je to vždy osobní volba daného člověka, co je pro něj priorita.

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Z části jsem asi odpověděl u předchozí otázky, každopádně pokud už toho bylo na mě moc, tak mi pomohlo úplně vypadnout od všech a všeho. Na pár dní zmizet na nějakou chalupu v lese, nebo klidně i zůstat doma a odstřihnout se od světa a nabrat síly.

Jak Vaše firma pečuje o duševní pohodu zaměstnanců?

Osobně moc nevěřím na přikázané seberozvoje, které se týkají duševního zdraví. Každý si dle mého musí najít svoji vlastní cestu, která mu sedí. Na co ale věřím, je empatie a lidský přístup managerů, kteří by měli být schopni poznat, pokud někdo jede už moc přes čáru a potřebuje odebrat práci nebo úplně vypnout. Nebyl pro mě v takovém případě problém danému člověku dát osobní volno nad rámec dovolené, popř. přeorganizovat práci. Nemá smysl z nikoho dostávat každý den 150% výkon, když bude za rok vyhořelý. Minimalizace zbytečného stresu v práci, lidský přístup a oboustranná férovost je dle mého recept na spokojený team a efektivní a dlouhodobě kvalitní řízení firmy.

Bára Nováková

copywriterka na volné noze

Jak předcházíte chronickému stresu?

Zjistila jsem, že na mě nejvíc fungují dopředu naplánované koníčky. I kdyby padaly trakaře, vím, že mám na úterý domluvenou lekci kytary a na čtvrtek swing. V takovém tom každodenním koloběhu člověk často na svoje koníčky zapomíná, proto je potřebuju mít dopředu v diáři a ideálně i zaplacené, protože tak si určitě udělám čas a vyčistím si hlavu. Obecně pomáhá jakýkoliv pohyb – tanec, běh, koloběžka.

Spousta stresu mi odpadla tím, že jsem si pro sebe stanovila, pro jaké klienty (ne)chci pracovat a naučila jsem se odmítat zakázky, které nesedí mým hodnotám, nemám na ně dost času nebo z nich nemám dobrý pocit. Časem se ukázalo, že „špatný pocit“ často nenápadně poukazuje na problémy, které se odkryjí až později.

Bára Nováková, www.komunike.cz

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Okamžitá pomoc je změna postoje. Ze zpěvu jsem si odnesla nádechy do rozšířeného hrudníku, k tomu přidám rozevřená ramena, vztyčenou hlavu, roztažené ruce (klidně do výšky) a donutím se dýchat zhluboka. Chvíli je to nepříjemné, protože mám tendenci se ve stresu nebo při strachu a smutku schoulit do sebe, ale snažím se vydržet, protože to pomáhá na akutní nával stresu nebo paniky.

Pokud mám prostor, zkusím zavolat přítelovi a danou situaci s ním probrat. Vždycky mi dá druhý pohled a ukáže mi, že svět nekončí, ať se stane cokoliv.

A když tuhle možnost nemám, vzpomenu si na improvizační divadlo. Tam přijdeš na scénu s prázdnýma ruka a bez scénáře a během chvilky vykouzlíš příběh. Zkušenost z impra mi dává klid, protože mě naučila, že ať se děje cokoliv, vždycky to nějak dopadne. A tak mi často s touhle myšlenkou dojde, že je daná situace sice stresová, ale ve výsledku nemůže dopadnout nijak tragicky. 

Karel Dytrych

co-founder Freelo

Jak předcházíte chronickému stresu?

Největší díl skládačky je pro mě sport. Běhám, plavu, jóguju. Jednak je pro tělo přínosná fyzická námaha, která vyplaví správné hormony, a druhak mi pomáhá rovnat myšlenky. Plavání i běhání je sport kde není zase tolik nutné „dávat pozor“, takže obvykle běžím a v běžeckém flow se derou na povrch myšlenky, které si žádají pozornost. Dost si tak toho vymyslím, urovnám atd. Jóga je zase hodně o dýchání a to má na tělo a hormonální balanc také velký vliv. Jak se říká ve zdravém těle, zdravý duch. Věřím tomu.

Další věc je mindset. Dost let nazpět jsem si uvědomil, že část stresu jsem si regulérně způsoboval sám. Takže už neblázním, že jsem nestihl úkol X nebo Y a nedoháním to po nocích. Dovolil jsem si, aby mi to bylo regulérně jedno.

Karel Dytrych, www.freelo.cz

Pravidelně chodím do sauny, což je pro mě místo, kde finálně zastavím. V tom vedru se nedá pořádně myslet, natož se stresovat.

Stresu předcházím také tím, že se snažím mít uzavřené všechny své záležitosti. Jak osobní, tak pracovní. Nemusím myslet „co by kdyby“ / „jestli bych“ nebo „měl bych“. Podle mě je to velký zdroj stresu. Někdy stačí naplánovat danou věc do kalendáře a pustit to z hlavy.

Pro duševní pohodu mám i plno dalších osobních rituálů. Třeba vaření :)

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Obecně se poslední dobou stresovým situacím úspěšně vyhýbám. A to si může nastavit ve své hlavě každý. Štve mě něco v práci? Řeším to. Ihned. Vyřknu to nahlas a vše se dá do pohybu. Zkrátka pokud se něco takového naskytne, tak je za mě nejlepší těm situacím čelit a ideálně je ve stejnou chvíli uzavřít. Pojí se s tím i v návaznosti to, že se nerýpu v minulosti. Tu stejně nezměním.

Prošel jsem také kurzem meditace. Védská meditace je velmi praktická a jednoduchá. Když mi bylo v minulosti hůř, tak mi pomohlo i vědomí, že díky meditaci jsem udělal něco dobrého pro své tělo a mysl.

Jak Vaše firma pečuje o duševní pohodu zaměstnanců?

Snažíme se hlavně o prevenci. A jak se říká ryba smrdí od hlavy, tak se snažíme aby ta naše hezky voněla. Proto sport, zdravé jídlo a obecná pohoda je něco, co všichni tři kapitáni žijeme a ukazujeme všem v týmu i mimo něj. V práci mají všichni v týmu možnost 3 hodiny týdně sportovat, což se jim počítá jako odpracovaný čas.

Tím že máme vlastní produkt, a nedodáváme službu na míru, si můžeme dovolit i ten luxus nestresovat zbytečně lidi v týmu s nesmyslnými termíny.

Společně se snažíme radovat z každé maličkosti. Jenom tím, že to napíšeme do společného Slacku a všichni to osrdíčkujeme. Věřím, že to je přínosné.

Momentálně přemýšlíme také o zavedení benefitu v podobě online konzultací s terapeutem, pokud by někdo potřeboval.

Andy Pavelcová

právnička a zakladatelka Fitfab strong a Brainee Academy

Jak předcházíte chronickému stresu?

Mám pár drobných zvyků, které nezabírají moc času a najdu si na ně prostor každý den. Každé ráno se snažím nekoukat na telefon, zprávy a e-mail, dokud mi nezačne pracovní doba. V práci si dělám pauzy na kafe s kolegy, na oběd chodím na čerstvý vzduch na terasu a pokud přijde nějaký urgentní a nepříjemný úkol, snažím se ho řešit hned, abych z něj neměla stres a nehrnula ho s nepříjemným pocitem před sebou.

Opravdu nejvíc mi ale pomáhá sport. Nejradši mám běh. Když mě něco trápí nebo stresuje, vyběhnu ven do parku s nějakou peckovou hudbou. Když doběhnu, problém většinou nezmizí, ale můj pohled na něj se neuvěřitelně změní.

Andy Pavelcová, www.brainee.cz

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Největší úlevu mi přináší snaha pohlížet na můj problém s nadhledem, pohledem jiného člověka a v dlouhodobém kontextu. Tohle odosobnění mi dává možnost na stresovou situaci nahlížet víc racionálně a bez emocí, které mě v momentu stresu většinou pohltí. Neříkám, že si na každou stresovou odpověď musíte odpovídat "jednou stejně všichni umřeme", ale co si budeme povídat, většina problémů nám po delší době přijde banální nebo až úsměvná.

Moc ráda využívám také techniky body scan, kterou zařazuji na home office po obědě nebo po cestě z práce v tramvaji se sluchátky. Jde o metodu, kdy se snažíme chvilku vnímat jen své tělo, a oprostit se od myšlenek, které nám přináší každodenní shon.

Jana Sedláková

advokátka a CEO Sedláková Legal

Jak předcházíte chronickému stresu?

Já jsem člověk, který je ke stresu trochu odolnější, jinak bych asi nemohla dělat to co dělám. Když už ale dojde na věc (a že toho stresu při vedení firmy a 4 dětech není málo), pomáhá mi vypovídat se. Zanadávat si, probrat s někým, jak je to všechno těžké a ty starosti tímto způsobem zpracovat. Mluvit o věcech a o tom, jak se cítím, mi pomáhá roztřídit podstatné starosti od irelevantních věcí, které mě sice stresují, ale vlastně o nic nejde. Abych o věcech ale dokázala mluvit, musím si je nejdříve zpracovat v sobě. Nedokážu o nich mluvit hned když se dějí, spíše až po chvíli, když mám pocit, že mám konečně ta správná slova. A ty hledám přemýšlením u naprosto rutinních činností – pletí záhonů, pečení chleba, vyšívání adventního kalendáře…čím větší „nuda“, tím lépe můj mozek dokáže podvědomě vyřeši, co se vlastně děje.

Jana Sedláková, www.sedlakovalegal.cz

Nicméně už dlouho přemýšlím, že bych začala chodit na psychoterapie, protože duševní hygiena je důležitá a jsem přesvědčená, že by mi mohla pomoci odpočinout si na jiné úrovni a nejen to. Myslím si, že by mi mohla pomoci nejen se nezbláznit teď, ale i osobnostně růst. Zkušenost mám však zatím jen s coachingem, kdy i coach mi někdy pomáhal uklidnit se a získat víc pohody.

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Největší míra mého stresu je vždy daná tím, že si naprosto zbytečně hodně věcí připouštím k tělu. I ty, za které nemůžu, i ty které neovlivním. Tady mi paradoxně nejvíce pomáhá vzpomenout si na něco, co mi řekl protihráč na tenisovém turnaji, když mi bylo asi 6. Pokaždé, když jsem zahrála dobrý míč, který nevybral, byla jsem hotová z toho, že bude smutný, že prohraje atd. a to mě fakt stresovalo. Takže jsem se mu po každém míči běžela omluvit a ptala se ho jestli je vše ok. Byl to kluk. A když jsem tohle udělala asi po desáté, řekl mi „se* na to! Vždyť je to zápas!“. Na to, že jemu bylo 7 to bylo velké moudro 😃. No a tuhle větu, ve variaci „vždyť to je prostě život“ si vybavím pokaždé, když se začnu stresovat a mám pocit, že je všechno zle. V 90 % případů to moji hladinu stresu zmírní. Když to ale nepomůže, hledám činnosti, které mi umožní myslet na něco jiného a získat odstup.

Jak Vaše firma pečuje o duševní pohodu zaměstnanců?

O psychickou pohodu zaměstnanců se pečovat snažíme, ale do teď to bylo jen nasloucháním prostřednictvím pravidelných face2face rozhovorů a následnou snahou vyjít jim vstříc v tom, co potřebují. Také pořádáme teambuildingy mimo kancelář, s aktivitami zaměřenými na sebepoznání a seberozvoj, ale co si budeme – i aktivity v přírodě, když jste s pracovním týmem, jsou pořád částečně práce. Před 14 dny jsme však dostali díky spolupráci s Loono nabídku, že pro nás udělají některý ze svých workshopů. Hlasovali jsme, a i když jsem si myslela, že jako tým vybereme #prsakoule (prevence rakoviny), tým si odhlasoval #dobrenitro – workshop zaměřený na duševní zdraví. Je to pro mě signál, že toto téma je aktuální a je potřeba o něm nejen mluvit, ale i nastavit nějakou formu aktivní péče. Otázka je, jakou zvolit.

Jan Řezáč

CEO House of Řezáč

Jak předcházíte chronickému stresu?

Vnímám tři roviny práce se stresem – potřebuji dobíjet baterky, navyšovat svoji kapacitu pro zvládání stresových situací a léčit svůj dlouhodobý emoční dluh. Fungují mi vycházky do přírody, dostatek spánku, svépomocná podnikatelská skupina, kterou jedeme už třetím rokem a sdílíme v ní svoje stresy nebo třeba tantrická cvičení s mojí ženou.

Co Vám nejvíce pomůže, když se ocitnete ve stresové situaci?

Nejtěžší a zároveň nejdůležitější je pro mě uvědomit si, že jsem ve stresu. Dokud si toho nevšimnu, tak s tím nemohu nic dělat. Následně mi pomáhá zastavit se, soustředit se na dech a ideálně si dát pauzu a situaci zreflektovat.

Jan Řezáč, www.houseofrezac.com

Jak Vaše firma pečuje o duševní pohodu zaměstnanců?

Spíše než duševní pohodu pečujeme o emoční resilienci. Znamená to, že pomáháme lidem navyšovat míru sebeuvědomění, sebedůvěry a emoční inteligence. Většina členů rodu absolvuje trénink Vedení lidí s enneagramem od Shine Leadership, část má za sebou tréninky komunikace v konfliktních situacích nebo interní trénink emoční resilience.  Z těch malých zavedených věcí – například si každý týden v pátek sdílíme, jak nám je, takže pokud je někomu dlouhodobě špatně, tak to máme šanci odchytit včas. Naše práce je náročná a člověk nemusí poznat, že je dlouhodobě ve stresu.