Jak mluvit s partnerem o sexuálních touhách v našem vztahu?

03. dubna 2024

Jak mám mluvit se svým partnerem či partnerkou o sexu? Otázka, která leží v hlavě nejedné ženy či muže. Přestože se dnes o sexu mluví více než v minulosti a celá řada informací je jednoduše dostupná, pořád je otevřená komunikace ohledně sexuálních tužeb a přání pro mnohé tabu. Jak tedy svému protějšku sdělit, po čem toužíte? Pamatujte, že otevřená a upřímná komunikace mezi partnery je základem naplňujícího a šťastného sexuálního života. Pokusím se vám poradit, jak s rozhovorem na toto choulostivé téma začít.

Mluvení o sexu je krok mimo komfortní zónu

Ne každý dokáže svému protějšku otevřeně říct, co by si v sexu přál změnit nebo vyzkoušet. Pro mnoho lidí je sdělování vlastních sexuálních přání a tužeb skutečně velkým krokem mimo vlastní komfortní zónu, který vyžaduje nemalou dávku odvahy.

Jak si promluvit o sexu? Nejdřív musíte začít u sebe. Je potřeba, abyste přijali a uznali vlastní touhy. Pak je můžete sdílet s partnerem. Proč je pro spoustu lidí rozhovor o sexuálních potřebách tak ošemetný? Protože je to staví do pozice zranitelnosti. Odhalí se, ale zároveň vědí, že riskují setkání s nepochopením.

Obavy jdou často ruku v ruce s nejistotou, jak vaše sdělení ohledně sexuálních přání a tužeb ovlivní váš dosavadní vztah. To, že partnerovi řeknete, co byste chtěli vyzkoušet, většinou neznamená, že znehodnocujete sexuální život, který jste dosud vedli, ale spíše se chcete otevřít novým možnostem. Právě tyto nové možnosti totiž dokážou obohatit nejen váš sexuální život, ale také mohou posílit emoční vazbu mezi vámi.

Proč byste své sexuální tužby a přání neměli tajit?

Sexuální přání žen i mužů mohou mít různé podoby. Ve vztahu je důležité, abyste se o své touhy a přání podělili. Právě sdílení je totiž základním stavebním kamenem zdravého a spokojeného vztahu. Posilujete tím nejen intimní vazbu a důvěru, ale tím otevíráte dveře k hlubšímu pochopení a respektu vůči jedinečným preferencím každého z vás.

Co vám sdílení sexuálních tužeb přinese?

  • Odhalení nových aspektů sebe sama,
  • odhalení nových aspektů vztahu,
  • bohatší a plnější sexuální zkušenosti,
  • prostředí, ve kterém se oba budete cítit vidění, slyšení a respektovaní.

Díky otevřené komunikaci ohledně tohoto tématu se posiluje důvěra, intimní vazba i celková spokojenost ve vztahu.

Jak začít konverzaci o sexu?

Prozradím vám, že neexistuje univerzální recept na to, jak kterou touhu prezentovat tak, aby byla přijatelná pro každého. Mám v zásobě ale pár praktických rad, které vám pomohou se zahájením rozhovoru, s překonáním obav a s efektivní komunikací vašich nejhlubších tužeb a přání. Jak začít mluvit o sexu, aby se váš protějšek neurazil a zároveň slyšel, co máte na srdci?

Jemně navažte na to, co se mezi vámi nedávno odehrálo

Touhy, které jsou zapojeny do kontextu, jsou jednodušší pro pochopení, a předpokládá se, že jsou na sebe partneři po intimních chvílích naladění. Pokud je to moment bezprostředně po sexu, vyhněte se kritice, která by mohla partnera zranit.

Rozhovoru prospěje uvolněná a pozitivní nálada

Pusťte se do rozhovoru o vašich doteď tajných sexuálních touhách v momentě, kdy před sebou nemáte žádné okamžité povinnosti nebo stresující aktivity.  Zaměřte se na momenty, kdy mezi vámi funguje komunikace nejlépe. Některé páry si nejlépe povídají během společných ranních snídaní, zatímco jiné dokážou vnímat potřeby protějšku pouze v průběhu víkendu mimo město a stres.

Mluvte na bezpečném a soukromém místě

Prostředí, ve kterém chcete rozhovor o svých tajných sexuálních přáních vést, by mělo být takové, abyste se oba cítili bezpečně a soukromě. To může být jak doma na pohovce, tak během společné procházky na oblíbeném místě. Restaurace, kavárny nebo jiná veřejná místa nejsou pro tento druh rozhovoru nejvhodnější. Proč? Kvůli nedostatku soukromí. Navíc vás může někdo snadno přerušit, případně nemusíte dobře slyšet, co druhý partner říká.

Mluvte ze svého úhlu pohledu

K rozhovoru přistupte s otevřenou myslí a upřímným záměrem. Mluvte jen o svých vlastních touhách a přáních. Pokud rozhovor pojmete v „já“ formě, můžete tím předejít tomu, aby se druhá strana cítila pod tlakem nebo domněnkou, že si na ní něco vynucujete.

Jak může začátek takového rozhovoru vypadat?

  • Cítil/a bych se ve vztahu lépe, kdybychom mohli otevřeně mluvit o...
  • Mám některé touhy, o kterých bych se s tebou rád/a podělil/a...

Zdůrazněte, co se vám na společném sexuálním životě líbí

Během rozhovoru určitě zdůrazněte silné stránky vašeho sexuálního života, na kterých můžete stavět. Nesoustřeďte se pouze na to, co mu chybí nebo co byste chtěli změnit. Jakmile partnerovi sdělíte vše, co potřebujete, dejte mu prostor, abych mohl zareagovat.

Ukažte, že mu bez předsudků nasloucháte, že ho podporujete a chápete. Nezapomeňte, že vaše polovička může potřebovat dostatek času na to, aby se s vaším sdělením vyrovnala. Kromě toho, si může vaši fantazii představovat úplně jinak, než bylo zamýšleno. Proto buďte otevření jakékoliv formě dialogu, kterou si váš partner vybere.

Co dělat, když se vaše sexuální touhy liší?

Pokud při rozhovoru zjistíte, že se v sexuálních touhách nepotkáváte, buďte i přesto otevření a ochotní naslouchat. Věděli jste, že i s tímto tématem vám dokáže efektivně pomoci párová terapie?

Pokud budete empatičtí a budete se snažit pochopit, co je pro vašeho partnera důležité, může vás to dovést ke společnému řešení nebo ke kompromisu. Vzájemný respekt a ochota experimentovat mohou vztah posílit a obohatit sexuální život.

I v případě, že jsou pro vás přání partnera nepředstavitelná, snažte se tolik nepouštět do negativních emocí a používejte empatii při reakci. Uvědomte si, že přijetí neznamená automaticky souhlas, ale ukazuje, že respektujete pocity a touhy vašeho partnera. Můžete říci něco jako: "Děkuji, že ses o to se mnou podělil/a. I když já se teď na to necítím, popřemýšlím, jak bychom to mohli začlenit do našeho vztahu tak, aby to bylo příjemné pro oba." Je důležité otevřeně vyjádřit své pocity ohledně navržených tužeb. Pokud se necítíte pohodlně, sdělte to jasně, s laskavostí a zvažte alternativy nebo kompromisy.

Respektování neznamená automatické přijetí

Respektování sexuálních preferencí každého partnera musí být vzájemné. Respekt ale neznamená, že musíte na všechno přistoupit. Respekt je o tom, že uznáváte právo partnera mít vlastní touhy a přání.

Pokud to oba cítíte, buďte otevření možnosti experimentování. Experimentování může znamenat zkoušení nových věcí ve vaší komfortní zóně, nebo postupné rozšiřování hranic s důrazem na souhlas a pohodu obou stran.

Někdy není možné zcela uspokojit všechny touhy. Proto je potřeba hledat kompromis, který vyhovuje oběma. Kompromisem můžou být i alternativní aktivity, které jsou přijatelné a pro oba uspokojující.

Rozdíly v sexuálních touhách neznamenají konec vztahu

Rozdíly v sexuálních touhách nejsou nezvyklé. Klíčem k úspěchu je:

Se správným přístupem a podporou může každý pár najít způsob, jak si užívat bohatší a uspokojivější sexuální život.

Nebojte se prozkoumat nové dimenze své sexuality a být zvědaví na partnerovy touhy. Společně můžete objevovat nové horizonty a prohlubovat svůj vzájemný vztah. Navíc tím budujete silnější a intimnější spojení. Pamatujte, že otevřenost a upřímnost jsou základem pro hluboké a smysluplné spojení. Ať už jde o sdílení vašich nejdivočejších fantazií, nebo o vyjádření touhy po větší něžnosti, každý krok směrem k otevřenější komunikaci je krokem k lepšímu a naplněnějšímu vztahu.

Pokud si stále nejste jisti, jak začít komunikovat o svých sexuálních touhách, není nic jednoduššího než sdílení tohoto článku s vaším partnerem. Může sloužit jako výchozí bod pro váš rozhovor a inspirovat vás k otevřenější a upřímnější komunikaci. Jaké další řešení se nabízí? Třeba párová terapie vám poskytne bezpečný prostor, ve kterém se můžete naučit sdílet i takové intimnosti, o kterých jste se dříve styděli mluvit.