Jak spolu mluvit o citlivých tématech

05. prosince 2023

Jak to, že věta, kterou jste od partnera slyšeli na začátku vztahu, vás nerozhodila? A když ji slyšíte znovu po pěti letech, tak je z ní oheň na střeše? Možná jste příliš dlouho potlačovali něco, s čím jste ve vztahu od začátku nespokojení.

Je dobré si na začátku vztahu uvědomit, jaké nejistoty pociťujete

Když začínáte s někým randit, přijde vám všechno v pohodě, v pořádku. Zároveň jsou ale začátky plné nejistoty a může se objevit i úzkost. Pokládáte si otázky, zda chcete s tím člověkem být více, zda intenzitu vztahu, kterou pociťujete vy, pociťuje stejně i partner, jestli to s vámi ten druhý myslí vážně atd.

Tato nejistota, která o sobě dává vědět v podobě výše popsaných otázek, vás možná žene kupředu. Chcete co nejrychleji zjistit, jak to vlastně mezi sebou máte, a jestli to, co prožíváte, je opravdu vztah. Chcete si ujasnit pozici ve vztahu.

Je úplně v pořádku, pokud vás takové otázky napadají. Dokonce je dobře, že se to děje, že si uvědomujete nejistoty, protože pak můžete dělat kroky, které neovlivňují vaše hormony, ale dospějete k nim po zralém rozhodnutí.

Komunikaci nastavujte již na začátku vztahu

Na začátku vztahu budujete, řekněme, takovou vztahovou kulturu neboli vztahovou dynamiku. Můžeme si to chápat podobně jako firemní kulturu - soupis různých více či méně formálních pravidel, nepsaných norem, způsob komunikace či řešení problémů. Ve vztahu je to obdobné - fungujeme nějakým způsobem a v průběhu času formujeme a upevňujeme způsob, jak se k sobě chováme, jak spolu komunikujeme, co v našem vztahu je a co není normální, apod.  

Proto to, jak se chováte na začátku vztahu, do velké míry ovlivňuje, jaký váš vztah bude. Je dobré už v začátcích mluvit o tom, jak se váš vztah vyvíjí, nebo  jaká máte očekávání. Nebojte se pojmenovat citlivá témata, nebojte se vymezit, říkejte, co se vám líbí a nelíbí, učte se pracovat s hranicemi.

Je přirozené, že se na počátku vztahu snažíte chovat tak nějak „lépe“. Chcete se ukázat v tom nejlepším světle. Chcete druhému ukázat, že jste tolerantní, velkorysí, že dokážete spoustu věcí přejít. A právě proto je na začátku tak těžké druhému říct, že vám vadí, že například chodí pozdě nebo, že se vám nelíbí způsob jeho komunikace. Nechcete dělat vlny a vytvářet nepříjemnou atmosféru.

Proč se v počátcích vztahu bojíte mluvit o citlivých věcech? Zřejmě proto, že máte strach z odmítnutí nebo nechcete být tím, kdo  vytváří problémy. Ale pokud se naučíte, jak citlivá témata komunikovat a jak se s nimi konfrontovat, udržíte si svobodu i  ve vztahu. Nebudete muset dělat věci, které děláte jen proto, že myslíte, že byste měli nebo musíte, i když vám jsou nepříjemné.

Jestliže se ale citlivým věcem vyhýbáte, protože nechcete dělat problémy, můžete se ve vztahu přestat cítit dobře, jako byste opakovaně zrazovali sami sebe. Navíc si zaděláváte na mikrozranění, která mohou časem přerůst ve velkou nespokojenost a větší problém. Pokud nebudete s partnerem mluvit o věcech, kvůli kterým se ve vztahu necítíte dobře, budete se v budoucnu cítit zrazení a podvedení. Podvedení sami sebou, že si nedokážete stát za svým a nedokážete se sami o sebe postarat, ale také partnerem, že to neviděl/a, nepoznal/a a nechoval/a se jinak.

TIP: Přečtěte si článek o asertivitě.

Jaké jsou následky „zatloukání“ citlivých témat?

Je potřeba si uvědomit, že druhý partner neví o vašich pochybnostech nebo určité nespokojenosti, dokud mu o nich neřeknete. Často se citlivá témata neotvírají proto, že když se vypustí ven, už to není jen vaše, ale je to něco, co musíte řešit společně. Pokud se však partnerovi nesvěříte, berete mu možnost, aby se mohl zachovat lépe nebo situaci zlepšit.

TIP: Jak může pomoci párová terapie?

Samozřejmě, že „zatloukání“ citlivých témat se pojí se strachem, že budete druhou stranou odmítnutí, že druhému ublížíte, že budete všichni trpět a že se vztah ještě zhorší. K otevření tématu pak dojde až ve chvíli, když už není zbytí. Cítíte se podráždění a máte pocit, že už to nemůžete udělat jinak. Jenže v tomto momentě už se nejedná jen o drobný náznak nebo impuls, který se dá nějak v klidu řešit. Teď už z toho může uzrát velké těžké téma, které přinese konflikt a drama.

Chcete se naučit ve vztahu lépe komunikovat? Ve videu ještě zazní:

  • Jak začít komunikaci nad citlivými tématy v dlouholetém vztahu?
  • Jak se naučit o citlivých tématech mluvit?
  • Proč je pro děti důležité vidět rodiče při řešení konfliktní situace?
  • Jaká témata zvolit jako „otvírák“ pro mluvení o citlivých věcech?

Hostem webináře je Eliška Remešová, která pracuje jako psychoterapeutka a vztahový poradce. Přicházejí k ní jak jednotlivci, tak i páry, které nejčastěji řeší starosti ve vztazích a v rodině.

www.eliskaremesova.cz nebo www.institutmezilidmi.cz

Mohlo by vás zajímat