Potíže se spánkem a spánkové poruchy: jak s nimi pracovat?

13. prosince 2023

Spánek je životní potřebou člověka. Podílí se na správném fungování mozku. Během spánku se zpracovávají emoce, ale také se do paměti ukládá vše, co jste se naučili. Nekvalitní spánek negativně ovlivňuje váš fyzický i psychický stav. O tom, jak je spánek důležitý ve webináři s názvem Potíže se spánkem – co s nimi?, mluví klinické psycholožky Karolina Janků a Monika Kliková.

Proč je spánek pro člověka tolik důležitý?

Význam spánku je důležitý jak pro vaše psychické, tak i fyzické zdraví. Mezi základní funkce spánku patří:

  • obnova a fungování mozku,
  • neuroplasticita,
  • regulace emocí.

Spánek jako důležitý pomocník pro fungování mozku

Důležitou roli během spánku hraje glymfatický systém. Jde o dráhu neuronů, která má za úkol během spánku v mozku uklidit. Odvádí odpadní proteiny, metabolické produkty a další látky, které se v mozku hromadí během bdění. Pokud je glymfatický systém narušený, může se objevit celá řada psychiatrických poruch.

Neuroplasticita

Neuroplasticita je schopnost mozku vytvářet nové nervové spoje, případně staré nervové spoje reorganizovat. Neuroplasticita je důležitá pro učení a paměť. Během spánku se vám ukládá do paměti to, co jste se naučili během bdění.

Regulace emocí

V průběhu spánku se zpracovávají emoce. Do paměti se sice ukládá vzpomínka, ale zároveň také emoce, která se se vzpomínkou pojí. V průběhu epizod spánku se snižuje intenzita emoce, zpracovává se a obrušuje. Tento proces práce s emocemi je velice důležitý pro fungování v běžném životě. Představte si, jak těžko by se vám žilo, kdybyste si při vzpomínce na nějakou událost vybavili i konkrétní emoci ve stejné síle. Znáte přísloví, že: čas zahojí všechny rány? V podstatě je zahojí spánek, a to tím, že obrousí tu silnou emoci.

Mezi časté  poruchy spánku patří insomnie a parasomnie

Poruchy spánku čas od času potrápí každého člověka. Objevují se u dětí, dospělých i seniorů. Často se pojí se stresem a vyšší psychickou zátěží. Některé spánkové poruchy odezní, jakmile se uklidní stresová situace. Jiné je potřeba konzultovat s odborníky. Pomoci vám dokážou nejen lékaři, ale také psychoterapeuti.

Co je to insomnie

Insomnie patří mezi nejčastější poruchy spánku. S jejími příznaky se během života setká většina lidí. Mezi příznak insomnie neboli nespavosti patří:

  • potíže s usínáním,
  • časté buzení během noci,
  • buzení nad ránem a neschopnost znovu usnout.

Aby se jednalo o insomnii, měly by se tyto příznaky objevit nejméně 3krát týdně. Problémy by se měly vyskytovat i přesto, že máte adekvátní podmínky a dostatek času pro nerušený spánek.

Nekvalitní spánek se negativně podepíše na vašem fungování během celého dne. Nejčastěji se jedná o potíže s koncentrací, krátkodobou pamětí, ale také o potíže s emocemi. Lidé se tedy cítí dlouhodobě podráždění. Dlouhodobě nekvalitní spánek může vyvrcholit v úzkosti až deprese.

Co jsou to parasomnie?

Parasomnie se projevují abnormálními stavy při usínání, v průběhu spánku nebopři probouzení. Řadí se sem, například náměsíčnost nebo spánková obrna. Spánková obrna se projevuje intenzivními  pocity strachu, můžete při ní prožívat i  neobvyklé stavy v těle a přidat se mohou i noční můry. Existují i další typy parasomnií, které se projevují jinak.

Spánková obrna je v podstatě stav mezi bdělostí a spánkem. Oba tyto stavy se prolínají dohromady, a tak z nich vzniká onen neobvyklý prožitek. Spolu s parasomniemi se mohou pojit i další poruchy, a to jak spánkové, tak psychické. Některé parasomnie vznikají v dětství, jiné v dospělosti.

Zajímáte se o spánkové poruchy, nebo dokonce některou z nich trpíte? Ve videu se ještě dozvíte:

  • Co je to spánková obrna a jak vás mohou o kvalitní spánek připravit noční můry?
  • Jak stres ovlivňuje kvalitu spánku?
  • Jak můžete předcházet, nebo si pomoci od spánkových poruch?
  • Proč se se spánkovými poruchami chodí na terapii a jak taková terapie probíhá?

Hostem webináře jsou psycholožky a výzkumnice Mgr. Karolina Janků, Ph.D. a Mgr. Monika Kliková, Ph.D. z Národního ústavu duševního zdraví. 

Mohlo by vás zajímat