Vyjadřujte vděčnost, budete v životě spokojenější

04. června 2023

Procvičujte aktivní hledání dobrých věcí a vyjadřování vděčnosti. Když se cvičíte v tom, abyste si všímali toho dobrého ve svém životě a vyjadřovali vděčnost za to, co máte, pocítíte zlepšení v mnoha oblastech. 

Jednoduchá každodenní praxe vyjadřování vděčnosti totiž:


Vědomým hledáním toho dobrého v našem životě také získáváme větší povědomí o tom, pro co žijeme, nejen o tom, co prožíváme. Tím i pomáháme pozitivnějšímu pohledu na sebe samaJak na to?

Jak na to?

Vděčnost můžete vyjádřovat například:

  • psaním deníku
  • ostatním lidem
  • prostřednictvím modlitby

Vyjádřete vděčnost psaním deníku 

Vytvořte si deník vděčnosti. Může to být klasický papírový deník, dokument ve Wordu, poznámky nebo aplikace v mobilu. Zvolte si způsob, který vám nejlépe vyhovuje.

  1. Zeptejte se sami sebe: "Za co jsem dnes vděčný?" a přemýšlejte o tom.
  2. Napište si seznam jedinečných věcí, které jsou nyní ve vašem životě a těší vás.
  3. Udělejte si denní rekapitulaci. Co dobrého se během dne stalo? Zapište si to! (Jsem vděčný za…; Co udělám pro to, aby byl dnešek/zítřek skvělý?)
  4. Važte si maličkostí v životě, jako je slunečné počasí.
  5. Když se budete cítit sklesle, nahlédněte do deníku, vzpomeňte si na všechny věci, které jste měli a za které jste vděční, a vaše nálada se zlepší.

Vyjádřete vaší vděčnost ostatním 

  1. Poděkujte svým přátelům a příbuzným za to, že jsou tu pro vás.
    1. Pošlete děkovné dopisy.
    2. Řekněte někomu: "Zlepšil jsi mi den", "Jsi nejlepší", "Opravdu si tě vážím", "Jsi skvělý".
    3. Buďte konkrétní, řekněte za co jste opravdu vděční. 
    4. Vyjádřete svůj vděk někomu veřejně (prostřednictvím příspěvku/příběhu na Instagramu nebo například před kolegy v práci).
    5. Nebo vyjádřete vděčnost někomu soukromě (napište mu hluboký dopis a sdělte mu důvody, proč jste vděční, že ho máte ve svém životě).
    6. Dejte někomu pozorný a osobní dárek, abyste mu poděkovali.
  2. Usmějte se na náhodného člověka na ulici, zlepšíte mu tím den.
  3. Nezapomeňte poděkovat sami sobě! Za to, co dokáže vaše tělo, za to, co dokáže vaše mysl atd.

Učte vyjadřovat vděčnost i své děti 

Děti mají schopnost vyjadřovat vděčnost a těžit z ní až po dosažení určitého věku. Konkrétně poté, co se rozvine jejich schopnost chápat emoce, tedy někdy mezi 8 a 11 lety.  Začněte s nimi proto v tomto věku vyjadřování vděřnosti trénovat, získají díky tomu  návyk, který si odnesou do dalšího života.

Zajímá vás toho k vyjadřování vděčnosti víc?

Podívejte na tyto zdroje, ze kterých jsme vycházeli:

 

Bohlmeijer, E.T., Kraiss, J.T., Watkins, P. et al. . Promoting Gratitude as a Resource for Sustainable Mental Health: Results of a 3-Armed Randomized Controlled Trial up to 6 Months Follow-up.  

Emmons, R.A., McCullough, M.E.. Counting blessings versus burdens: An experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life.

Fredrickson B. L. . The role of positive emotions in positive psychology. The broaden-and-build theory of positive emotions. 

Gordon, A. M., Impett, E. A., Kogan, A., Oveis, C., & Keltner, D. To have and to hold: Gratitude promotes relationship maintenance in intimate bonds. 

Jackowska, M., Brown, J., Ronaldson, A., Steptoe, A. The impact of a brief gratitude intervention on subjective well-being, biology and sleep.

Layous, K., Lyubomirsky, S. Benefits, Mechanisms and New Directions for Teaching Gratitude to Children. 

Wood, A.M., Joseph, S., Lloyd, J., Atkins, S. Gratitude influences sleep through the mechanisms of pre-sleep cognitions.

Zahn, R., Moll, J., Paiva, M., Garrido, G., Krueger, F., Huey, E. D., & Grafman, J. The neural basis of human social values: evidence from functional MRI.