Jak na správný rozchod?

10. května 2023

Ukončení partnerského vztahu není nikdy jednoduché. Rozchod s dříve milovaným člověkem je jako rozpojení dvou propojených světů a vesmírů, které do sebe zapadaly a vzájemně prorostly. Opuštění partnera není událost, ale proces, který má svůj začátek i konec. Jak se na rozchod připravit a zvládnout ho co možná nejlépe?

Jak poznáte, že je čas se rozejít?

Pokud si nemáte dlouhou dobu co říct a jen vedle sebe žijete, je čas na změnu nebo na rozchod s partnerem. Na rozchodu jako takovém není vůbec nic špatného. Uvědomte si, že se v životě tyto situace stávají. Způsob ukončení vztahu bude mít na oba dlouhý vliv. Spousta lidí se vztah snaží ukončit bezbolestně. Je ale na místě si uvědomit, že bezbolestný rozchod neexistuje.

Kdy je čas na rozchod? Pamatujte, že na rozchod s partnerem či milenkou není nikdy dobrá doba. Lidé čekají dlouhé týdny na správný okamžik, ale ten správný nenacházejí. Jsou jen chvíle špatné a horší. Proto se s protějškem nerozcházejte v době, kdy má před těžkou zkouškou nebo důležitým jednáním. Na oznámení, že chcete od partnera odejít, si vyšetřete několik hodin a najděte místo, kde budete mít klid.

Ukazatelé rozchodu

Mezi jasné ukazatele, kvůli kterým vztahy končí, patří například problémy s alkoholem nebo drogami. Existují však i méně dramatické situace, které ukazují, že rozchod může být nejlepší řešením. Které to jsou?

  • Máte odlišné základní hodnoty.
  • Ve vztahu se cítíte hůř, než kdybyste žili sami.
  • Ztratili jste vzájemnou úctu.
  • Váš vztah vás nepodporuje v rozvoji a morálních kvalitách.

Rozchod krok za krokem

Ukončení vztahu je jednou z nejbolestnějších zkušeností. Přináší pocity, které se velice podobají prožitkům při ztrátě blízkého člověka. Končí část společné historie a vy ztrácíte člověka, který vám byl určitou dobu nejbližší. Než se k tomuto kroku odhodláte, dobře si rozmyslete, zda chcete partnerovi dát skutečně sbohem. Vaše rozhodnutí by mělo stát na reálných důvodech.

1. Vyberte vhodné místo

Oznámit druhému, že chcete vztah ukončit, je těžká a velice emocionální záležitost. Proto vyberte klidné prostředí, ve kterém se budou obě strany cítit bezpečně. Vyhněte se veřejným místům, jako jsou restaurace a kavárny, kde se zbytečně vystavujete stresu a trapným situacím.

2. Nic nemaskujte, buďte upřímní

Většina lidí chce, aby rozchod partnera co nejméně bolel. Proto používá věty typu: „Není to v tobě, je to ve mně. Beze mě ti bude líp.“ Jenže toto jsou jen berličky, které navíc nejsou k užitku. Váš partner si zaslouží především upřímnost. Řekněte mu otevřeně, co podle vás nefungovalo a kde byly třecí plochy. Buďte ale taktní. Může ho to posunout dál. Pokud se mu již předchozí vztahy rozpadly ze stejných důvodů, je to pro něj signál, že by měl některé věci ze svého vnitřního světa více prozkoumat. To, že partnerovi budete, i když s dobrým úmyslem, lhát, ho může ještě více zranit a zablokovat mu cestu k dalšímu rozvoji.

3. Rozchod s vidinou návratu? Nikdy

Nedávejte svému protějšku falešné naděje. Je možné, že vás během rozcházení s partnerem ovládnou emoce a vy mu budete chtít dát druhou šanci. Pamatujte, že to je chyba. Své rozhodnutí pouze oddálíte. Ať už vás přepadnou jakékoliv pochybnosti a nejistota, pro rozchod jste se rozhodli z nějakého důvodu. Vše jste si ujasnili, a tak vytrvejte, i když cítíte žal a bolest.

4. Naslouchejte druhé straně

Pokud je rozchod s partnerem vaše rozhodnutí, pravděpodobně jste o něm přemýšleli už dříve, a tak jste měli čas pro promyšlení všech důvodů, které vás k rozhodnutí vedly. Váš partner však může být zaskočený. Nechte mu čas, aby tuto událost zpracoval a naslouchejte i jeho argumentům. Respektujte jeho emoce. Rozchod je velká ztráta pro obě strany. Pokud ale vidíte, že je partner v afektu, vzduchem létají sprostá slovíčka a celá situace může vyústit až ve fyzické napadení, rozhovor odmítněte a pokračujte, až se vypjaté emoce zklidní.

5. Zajděte si na párovou terapii

Rozchod je pro oba partnery výraznou zátěží. Objeví se celá řada bolestných procesů, které každý snáší jinak. S důstojným rozchodem vám může pomoc párová terapie. Pod vedením terapeuta můžete diskutovat o důvodech, které k rozchodu vedli. Oba dostanete prostor projevit své emoce. Terapeut vám může pomoci například v otázkách dělení majetku nebo péči o děti. Najdete řešení, která jsou přijatelná pro obě strany. Vzájemný vztah ukončíte s empatií a respektem.

Jak se vyrovnat s rozchodem?

Otázka, jak překonat rozchod je samozřejmě na místě. Tato životní etapa chce čas. Silně připomíná truchlení po milovaném člověku, který vás nenávratně opustil. Nespěchejte na sebe a prožijte si to, co má být prožité. Jak přijmout rozchod?

Nebraňte se emocím

Pokud jste do vztahu investovali skutečné emoce, je jasné, že vás rozchod bolí. Je v naprostém pořádku cítit smutek. Právě díky smutku můžete nechat partnera odejít. Nepotlačujte ani další emoce, které se s rozchodem pojí. Přijměte vztek, odpor nebo strach. Nesnažte se před nimi utíkat, prožívejte je. Přestože je doba truchlení u každého jiná, věřte, že jednou to bude minimálně o trošku lepší než právě po rozchodu.

Neobviňujte se

To, že vztah skončil, nemusí být ničí vina. Pravděpodobně jste dělali, co se dalo. Získali jste zkušenost, která vám rozhodně přinese mnoho dobrého v budoucnu. Inspirujte se a poučte se z ní. Rozchod je vyčerpávající proces ať už s někým rozcházíte vy, nebo se někdo rozchází s vámi. Snažte se dočerpat energii tím, co vám dělá dobře po všech stránkách.

Rozchodový rituál jako tečka za vztahem

Rozchodový rituál pomůže člověku vztah ukončit na symbolické úrovni. Rituál berte jako osobní intenzivní zážitek, který nese potenciál změny. Může pro vás představovat symbolický most, přes který se dostanete do další etapy života. Jak může rituál vypadat?

  • Spalte fotky, na kterých jste s partnerem.
  • Darujte dárky, které vám dal partner, na charitu.

Aby byl rozchodový rituál efektivní, musí pro vás být smysluplný. Nebojte se během něj prožívat emoce.

Uvědomte si, co od dalšího vztahu chcete

Než se rozhodnete navázat další vztah, nechte si dostatek času, abyste zpracovali to, co se stalo. Stejně jako odpoutání od partnera, tak zpracování a zvědomění toho, co se událo, chce čas. Až s odstupem času se na ukončený vztah budete umět podívat z jiné perspektivy. Tak zjistíte, co od dalšího vztahu vlastně chcete. Uvědomíte si, co vám ve vztahu šlo a nešlo a na čem je potřeba zapracovat.

Nemusíte hned začínat nový vztah. Pokud se vám však tato možnost nabídne, zvažte, zda ji přijmete proto, že opravdu stojíte o vztah, nebo je vaše motivace strach ze samoty. Začít nový vztah jen proto, abyste nebyli sami, obvykle nepřináší nic dobrého.

Nebojte se svěřit a říct si o pomoc

Máte pocit, že nezvládáte rozchod? Nebo vás kvůli rozchodu sužují depresivní pocity? Období rozchodu je těžké. Vždy to, co bývalo hezké, končí. Pokud máte pocit, že smutek a truchlení po partnerovi trvá až příliš dlouho, řekněte si o pomoc. Terapeut vám pomůže toto náročné období překonat. Poskytne vám bezpečný prostor, který čeká na to, až ho vyplníte svými emocemi a třeba i slzami. Pamatujte, že na tuto situaci nemusíte být sami.

Mohlo by vás zajímat

Souvisí problémy ve vztahu s problémy při sexu?

Souvisí problémy ve vztahu s problémy při sexu?

Sex vs. intimita: může jedno fungovat bez druhého?

Sex vs. intimita: může jedno fungovat bez druhého?

Jak mluvit s partnerem o sexuálních touhách v našem vztahu?

Jak mluvit s partnerem o sexuálních touhách v našem vztahu?