Trápí vás otázka nevěry?

20. března 2023

Zjistěte, jak se k ní co nejlépe postavit

Co je to vlastně nevěra? Pro každého znamená nevěra něco jiného. Pro někoho je nevěra sexuální akt, pro jiného třeba jen pomyšlení na jinou osobu. Jak se s nevěrou co nejlépe vyrovnat?

Co je to vlastně nevěra?

V dřívějších dobách se jako nevěra označovalo cizoložství. Šlo o akt, při kterém se jeden z partnerů oddával mimomanželskému nebo mimopartnerskému sexu. Například v Římě byly za cizoložství trestané pouze ženy. V jiných kulturách se tvrdé postihy vztahovaly i na muže. V Evropě mělo na nevěru velký vliv křesťanství, které ji považovalo za těžký hřích, a to jak u žen, tak u mužů.

Diskuze o nevěře může být sálodlouhá. Jaké podoby může mít nevěra ve vztahu? Může jít o sexuální kontakt, ale také o flirt nebo virtuální kontakt.

Nevěra se nedá jednoduše definovat, protože její vnímání je velice subjektivní a u každého člověka se může lišit. Obecně se dá říct, že je nevěra takový vztah partnera s jinou osobou, který druhého emočně zraňuje, pokud o něm ví.

Pro mě, jako párovou terapeutku začíná nevěra tam, kde:

  • proběhl akt, který jednomu z partnerů ublížil, 
  • nebyl předem společně domluvený,
  • vedl ke zranění a současně k nějakému narušení důvěry.

Nevěra dnes nemusí znamenat jen pohlavní styk, ale i emocionální a čistě platonické pouto. Pro někoho je nevěra partnera či partnerky třeba i „nevinné” jednorázové flirtování s druhou osobou na baru, zatímco druhý by hovořil o nevěře pouze tehdy, pokud by se jednalo o dlouhodobější vztah se vším všudy. Nevěra může mít i podobu virtuální, lidé se s ní setkávají i ve snu.

Nevěra v tom nejmodernějším pojetí může mít různé formy, frekvenci i trvání.

Například Může jít o: 

  • nevěru jednorázovou – náhodné podlehnutí příležitosti, ve kterém ale nemusí nutně figurovat city,
  • nevěru jako dobrodružství – obvykle k ní dochází kvůli potřebě změny, nových zážitků, nebo třeba napětí,
  • nevěru dlouhodobou – mezi milenci se vybudovalo citové pouto.

Existuje také emocionální a fyzická nevěra. Fyzická nevěra se pojí se sexuálním aktem, emocionální se zamilovaností a citovým poutem.

Jak poznat nebo odhalit nevěru?

Asi nebude překvapení, když řeknu, že to, jak odhalit nevěru, je jedna z nejvyhledávanějších otázek okolo nevěry. A „chytrý” internet jistě velmi rád poradí zlaté desatero, poskytne 7 zaručených tipů nebo slíbí dvacet pravd. Návod na odhalení nevěry ale neexistuje.

Celá řada symptomů, které „všeznalý“ internet považuje za znaky nevěry, totiž mohou odkazovat třeba na ztrátu blízkosti nebo na odpojení, ke kterým ve vztahu došlo. A to se, prosím pěkně, může klidně jednat o idylický a láskyplný vztah. A co je příčinou? Například nějaký druh oslabení, které prožívá jeden, ale klidně i oba partneři.

Jak řešit nevěru, která se provalila?

Pokud se provalí partnerova nevěra, připravte se, že to bude bolet. A bolet to bude všechny. Ne jen druhého partnera, ale také vaše okolí: rodiny, přátele, děti. Společné zpracování nevěry ve vztahu je dost náročné. Dobrou zprávou je, že na to nemusíte být sami. Není ostuda si říct o pomoc odborníkovi, který vás tímto náročným tématem provede.

Ostatně nevěra je jedno z nejčastějších témat, které se řeší v rámci párové terapie. Proto se neostýchejte obrátit na terapeuta. Párová terapie je i díky možnosti online sezení dostupná pro všechny bez ohledu na to, jestli pochází z velkoměsta nebo jen z malé vesničky.

Řešení nevěry je individuální

Vzhledem k tomu, že každý vnímá nevěru jinak, je i její řešení individuální. Důležitou roli hraje celkový obraz vztahu, ale i specifika  samotné nevěry. Někdy je za nevěrou touha po zakázaném ovoci, jindy touha zažít něco jiného v sexu, někdo nevěrou řeší absenci porozumění a zájmu o svoji osobu. Důvodů, které stojí za nevěrou manžela, manželky, partnera či partnerky, může být spousta.

Ať tak či onak, při odhalení nevěry se vás v první fázi zmocní šok, který každý bude zažívat jinak. Postupně se začne objevovat celá pestrá paleta emocí, mj. překvapení, smutek, vztek, bezmoc, vášeň atd.

Můžete cítit velkou snahu vše zachránit a nebo naopak chuť vše zahodit. Může vás přepadnout i momentální amnézie. S emocemi je potřeba pracovat, ne je potlačovat nebo vytěsnit s vidinou záchrany vztahu.

Jak se chovat po nevěře?

Určitě se dočtete, že byste spolu po provalení nevěry měli mluvit. To se snadno napíše, ale mnohem hůř dělá. Nejde totiž o lehké rozhovory a dost možná vám ani nepůjdou.

Jaké přístupy lidem nabízím já? Buďte k sobě především laskaví. Nevěrou se totiž odkryje celá řada věcí, které tížily obě strany. Přestože si budete chtít s druhou stranou vše vysvětlit a budete se snažit to pochopit, určitě se dostaví intenzivní emoce, které vás můžou převálcovat. Neočekávejte, že v této vypjaté situaci budete schopni racionálního uvažování nebo domluvy. Často se budou vracet stejné otázky, o kterých jste už hovořili.

Neutíkejte od svých emocí, ale snažte se je prožít. Vnímejte, co vám napovídají. I emoce druhého partnera se snažte přijmout s vlídností. I když jste podvedenou stranou, i podvádějící má nárok na emoce. 

V partnerství je zásadní bezpečí. Měli byste upřímně mluvit o emocích, které zažíváte, ale zároveň byste emocemi neměli druhého ohrožovat nebo napadat, a to jak slovně, tak ani fyzicky.

Obnova vztahu po nevěře a jak nevěru odpustit

Pamatujte, že oba partneři potřebují prostor k uzdravení. Cesta k obnově bude plná zranění, ale také chvilek, kvůli kterým vám bude stát za to jít dál. Pro překonání nevěry bude nejspíš potřeba oboustranného odpuštění. Na začátku si možná řeknete: nedokážu nevěru odpustit. Věřte, že v otázce odpuštění je důležité na sebe netlačit. Potřebuje čas. 

Proces odpuštění má své vlastní procesy a zákonitosti. Abyste dokázali prožít jeho ozdravný potenciál, je potřeba se k němu prokousávat kousek po kousku. Neočekávejte, že když člověk vyjádří svou upřímnou lítost, musí mu druhý umět odpustit a jít dál. Takhle jednoduché to totiž není.

Co dělat, pokud jste byli nevěrní vy?

Byli jste nevěrní svému partnerovi či partnerce. Co teď s tím? Otázka, zda nevěru protějšku přiznat, je jednou z prvních, která se na individuálních sezeních v otázce nevěry řeší.

Univerzální odpověď bohužel neexistuje. Na terapiích s klienty řeším spoustu oblastí, které pomohou v rozhodnutí, zda nevěru přiznat. Hovoříme o integritě, o morálních hodnotách a jak vypadají pro toho konkrétního člověka.

Objevují se i další otázky:

  • Co by se stalo s upřímností a komu by pomohla? 
  • Probíráme, jaký záměr má takové sdílení mít.
  • Řešíme, jaký je důvod sdělení. Zda to má být úleva a pocit, že na tuto situaci není člověk sám?
  • Mluvíme o tom, zda nevěra odhalila to, co ve vztahu chybí, a proč to nešlo pojmenovat dříve.
  • Hovoříme o tom, jestli bude nevěra pokračovat, co aktuálně klient potřebuje a co může svému protějšku poskytnout.

Jak nevěře předcházet?

Spousta krizí a nedorozumění vychází především z toho, že spolu lidé málo nebo nedobře mluví. Proto moje doporučení zní: mluvte spolu. Pokud vám to jde. Pokud vám komunikace nejde, obraťte se o pomoc na odborníka, abyste komunikaci zkoušeli s ním.

Když spolu budete mluvit, můžete zjistit, jaký názor má vaše polovička na nevěru a kdy pro ni nevěra začíná. Zajímejte se o to, co by dělala, kdyby k nevěře došlo. Mluvte spolu o svých potřebách, a to jak emocionálních, tak fyzických a praktických. Sdílejte spolu své zkušenosti, přesvědčení a předsudky.

Pokud spolu budete komunikovat, můžete zjistit, že vaše polovička preferuje striktně monogamní vztah a jaké hranice v ní má stanovené. Nebo se dozvíte, že jí vyhovuje určitá forma polygamie, takže můžete mluvit o tom, jak by to mělo vypadat.

Ve vztahu není možné jít cestou, na které se vyvarujete jakékoliv bolesti. Ingrediencí silného vztahu je schopnost bolesti řešit v láskyplném prostředí.


Mohlo by vás zajímat

Párová terapie - kdy může pomoci a co od ní čekat?

Párová terapie - kdy může pomoci a co od ní čekat?

Nenechte se paralyzovat  úzkostí

Nenechte se paralyzovat úzkostí

Jak na správný rozchod?

Jak na správný rozchod?