Jak si udržet jiskru v dlouhodobém vztahu?

15. února 2024

Romantické knížky a filmy, které končí tím, že hlavní hrdinové spolu žili šťastně až do smrti, dlouhodobě patří k těm nejoblíbenějším. Každý, kdo ale někdy žil v dlouhodobém vztahu, ví, že v reálném životě je velmi obtížné takového stavu jednou a provždy dosáhnout. Udržet zdravý a spokojený vztah je možné, ovšem vyžaduje to odhodlání, úsilí a čas. Jak pečovat o dlouhodobý vztah, aby se z něj nevytratila jiskra?

Jaké výhody s sebou přináší dlouhodobý vztah?

Výzkumy ukazují, že zdravé dlouhodobé vztahy mají pozitivní vliv na vaše duševní a emocionální zdraví. Kvalitní dlouhodobé vztahy přinášejí:

Abyste předešli zevšednění, v horším případě rozpadu dlouhodobého vztahu, je potřeba o něj pečovat.

Jak si udržet dlouhodobý vztah?

  • Trávíte spolu kvalitní čas,
  • nepředpokládáte, že druhý ví, co se vám honí hlavou nebo co cítíte,
  • odstraníte komunikační překážky,
  • respektujete hranice druhého a jeho soukromí,
  • nesvádíte svoji nespokojenost a nenaplněnost na toho druhého.

Aby se ze vztahu nevytratila ona důležitá jiskra

To, že se o oheň musí pečovat, aby nevyhasl, není nic nového. Tak proč se v dlouhodobých vztazích často zapomíná o oheň, který přináší do vztahu jiskru, pečovat? Jakmile vyprchá počáteční zamilovanost, zvyknete si na přítomnost partnera a berete ji jako samozřejmost. Zkrátka vám zevšední.

Aby k takovému zevšednění v dlouhodobém vztahu nedošlo, je potřeba, abyste se na sebe pravidelně nalaďovali. Věnujte pozornost i drobným okamžikům, během kterých se s vámi partner snaží navázat spojení. Často může mít takové nalaďování skutečně jednoduchou formu. Partner se vás třeba zeptá:

  • Slyšíš venku zpívat ptáky?
  • Měl/a jsi čas se dnes podívat na zprávy?

Navazování spojení také může být třeba pohlazení, chytnutí za ruku, vískání ve vlasech a další projevy náklonnosti. Pokud budete těmto gestům věnovat pozornost, a třeba je i oplácet, udržujete si tím ve vztahu potřebnou jiskru.

Jak se vyhnout zevšednění vztahu? Zajímejte se, naslouchejte, sdílejte a vzpomínejte

Jiskru ve vztahu udržíte, pokud k sobě nebudete lhostejní, budete se o sebe zajímat, vzájemně si naslouchat, ale také vzpomínat na společně prožité chvilky.

Ukažte, že máte zájem

Abyste jeden druhého nebrali jako samozřejmost, vzájemně se o sebe zajímejte. Pokud se partnera zeptáte, jak se měl v práci, nespokojte se s krátkou a všeobjímající odpovědí: „Dobrý“. Ptejte se dál. Zajímejte, co zajímavého váš protějšek během dne prožil, jestli mu něco udělalo radost, nebo mu naopak přivodilo starosti.

Naslouchejte partnerovi

Poslouchejte, co vám partner říká. Opakuje vám již po několikáté tu samou historku? To nevadí. Zkoušejte o svém partnerovi zjistit něco, co jste třeba ještě dosud nevěděli.

Sdílejte věci o sobě

Podělte se se svým partnerem o své zkušenosti, příběhy, myšlenky, pocity nebo názory, o kterých jste s ním ještě nemluvili. Komunikace ve vztahu by neměla být jen o povinnostech a praktických záležitostech, které se pojí s každým všedním dnem.

Jak o svém partnerovi zjistíte něco nového? Zkuste třeba karetní hru s otázky pro páry. Uvidíte, že se dozvíte překvapivé věci a pravděpodobně se společně od srdce zasmějete.

Vzpomínejte na společné okamžiky

Vzpomínání na to, co jste spolu prožili, je dalším způsobem, jak ve vztahu udržovat jiskru. Co můžete probrat?

  • Jaké to bylo, když jste se seznámili?
  • Čím vás protějšek oslovil?
  • Co se vám na něm nejvíce zamlouvalo a nezamlouvalo?
  • Jaká byla vaše první schůzka?
  • Těšili jste se na další setkání?
  • Co nejzajímavějšího jste spolu prožili?
  • Kdy jste se nejvíc zasmáli?
  • Čím jste si společně prošli?
  • Jak jste poznali, že je vám spolu dobře?
  • Jak jste se za ty společné roky proměnili?

A pokud chcete vzpomínání posunout ještě o kousek dál, vydejte se na některá místa, která pro vás na začátku vztahu byla nějakým způsobem důležitá. Oživte své vzpomínky přímo na místě činu.

Když se ze vztahu vytratí jiskra

Jak se může stát, že váš vztah ztratí jiskru? Na vině jsou především stereotypní prožitky, rutina a uvíznutí v zaneprázdněném světě plném úkolů. Pak jednoduše vztah odsouváte na druhou kolej.

Proto nezapomínejte na společné zážitky a chvíle, ale ani na romantiku a intimní chvilky. Místo surfování na internetu a koukání do obrazovek elektroniky si raději zahrajte novou deskovou hru, pusťte si písničku a zatančete si. Zajděte si na večeři (děti určitě někdo pohlídá). Připravte partnerovi překvapení. Jaké? Třeba mu napište vtipný, zamilovaný, flirtující nebo jiný vzkaz a propašujte ho na místo, kde ho může najít jen on.

Buďte kreativní a hraví. Vzájemně se oceňujte za snahu udržet ve vašem dlouhodobém vztahu jiskru při životě.

Co dalšího je potřeba v dlouhodobém vztahu opečovávat?

Jedním ze základních kamenů pevného vztahu je komunikace. Pokud se vám daří sdělovat, co se vám líbí, nelíbí, co je vám příjemné a nepříjemné, nebo co od vztahu očekáváte, jste pro svůj protějšek čitelnější. Komunikaci ve vztahu jsme věnovali celý tento článek.

Nezapomínejte ani na vlastní záliby. S partnerem nemusíte trávit každou volnou minutu. Každý z partnerů by měl mít čas být sám se sebou nebo se svými přáteli. V dlouhodobém vztahu je důležité umět dělat kompromisy a odolávat sobeckému prosazování pouze vlastních přání a potřeb.

Nebojte se změn. Vztahy i lidé se časem zkrátka mění a to je v pořádku. Jen o tom nezapomínejte mluvit. Snažte se ke svému partnerovi chovat empaticky, což ale neznamená, že budete souhlasit se vším, co dělá. A nezapomínejte také na vlastní cíle ve vztahu a čas od času si zreflektujte, zda vám váš dlouhodobý vztah dává, co od něj čekáte – a pokud ne, mluvte o tom.

Mluvte o svých pocitech, potřebách a přáních. Pokud je budete zatajovat, váš partner nemůže tušit, co se vám honí hlavou, zda jste ve vztahu spokojení, zda byste chtěli něco zlepšit, zda si přejete mít něco jinak. Pokud tajíte informace o svém emocionálním stavu, stavíte tím partnera do nevýhodné pozice.

Ve vztazích si proto dávejte pozor na svá očekávání a předpoklady, že váš partner přesně ví, co cítíte, co potřebujete a co si přejete. Je v pořádku například říct: „Já teď potřebuji obejmout“. Pokud to váš partner neví, nemusí ho to napadnout, a to nikoliv ze zlého úmyslu. Ve vás pak může zbytečně narůstat frustrace ze vztahu. Zjistěte, jak řešit konflikty ve vztahu (odkaz).

Pokud máte pocit, že váš vztah svazuje rutina, ze které se vám nedaří najít cestu ven, vyzkoušejte terapii. Párový terapeut vám může ukázat nové obzory a pomoci vám opět rozdmýchat oheň, který zažehne potřebnou jiskru.

Držím vám palce.