Proč nás v životě provází strach a úzkost: metody, jak zvládnout pocit úzkosti

03. března 2024

Proč se emoce úzkosti v životě lidí objevuje? Odkud a proč přišla? Pokud toto pochopíte, naučíte se s úzkostí pracovat. Najdete si originální cesty k tomu, jak ji překonat a ideálně se jí v budoucnu vyhnout. Jak pracovat se stavy úzkosti?

Úzkosti předchází strach

Velmi často od klientů slýchám, že se jim úzkost v životě objevila z ničeho nic. Zcela ovládá jejich myšlenky a pocity. Je to pro ně nevyžádaný vetřelec, který převezme nadvládu nad jejich životy, a proto je tak nebezpečný. Skočí na ně ze zálohy, když to nejméně čekají. Jak se úzkost projevuje, jsme popsali v tomto článku.

Za zamyšlení stojí otázka, zda se úzkost opravdu bere odnikud a zaútočí bez důvodu? Je potřeba si říct, že úzkost je emoce, která pramení ve vašich vlastních myšlenkách. Než vás ale přepadne, objeví se strach.

Strach je předstupněm úzkosti. Proč máme strach? Protože tato emoce člověku říká, aby:

  • nevstupoval do silnice bez rozhlédnutí,
  • byl opatrný, když leze po žebříku,
  • nechodil v noci temným parkem.

Pokud strach přijímáte jako poradce, a ne jako nadřízeného, je to v pořádku. Strach vás totiž drží při životě a v bezpečí. Pokud vás ale začne ovládat, přestane být přítelem a stane se nepřítelem.

Strach a úzkost vám říkají, že je potřeba něco změnit

Zamyslete se nad tím, proč se u vás úzkost začala projevovat. Možná vám říká, že je toho na vás moc, cítíte se v pasti, jste frustrovaní nebo přetížení. Jde tedy o zcela adekvátní reakci na vaši náročnou životní situaci. Podívejte se na úzkost tak, že vás přišla zachránit a říct vám, že je ve vašem životě něco špatně, že existuje něco, čemu byste měli věnovat pozornost a změnit to.

Co kdybyste se svou úzkostí navázali dialog? Ptejte se jí, odkud přichází a co vám chce říct. Často v sobě najdete odpovědi či konkrétní frustrace, které můžete změnit nebo nějak ovlivnit.

Pokud přijdete na to, proč se u vás úzkost objevila, zeptejte se sami sebe:

Prožíváte stavy úzkosti? Možná se zbytečně moc zabýváte budoucností

Pokud nenajdete v životě nic konkrétního, z čeho by úzkost mohla pramenit, možná ji mají na svědomí vaše myšlenky. Zamyslete se nad tím, zda se ve svých myšlenkách netouláte až moc v budoucnosti. Zda nepromýšlíte až moc variant, které mohou v budoucnosti nastat. Nebo se možná až příliš zabýváte pouze jednou variantou, která může potenciálně nastat. Strach vás pak vede do náruče katastrofických scénářů.

Jestliže se ve své mysli zatouláte až moc daleko, můžete své myšlenky odklonit jinam. Jak na to?

  • Soustřeďte se na tady a teď.
  • Jak se má vaše tělo?
  • Co cítíte pod nohama?
  • Co cítíte na ramenech, bedrech a zádech?
  • Co cítíte v břiše a žaludku?
  • Kde právě jste?
  • Jak vypadá zblízka květina, kolem které procházíte?
  • Jak dnes voní vzduch?

Vtíravých myšlenek se můžete zbavit, pokud využijete své smysly. Pomohou vám se zastavit v přítomném okamžiku.

Metody, jak se zbavit úzkosti

Na zvládnutí úzkosti existují preventivní metody, ale také metody, které fungují, pokud vás úzkost právě ovládá.

Metody pro zvládnutí akutní úzkosti

Pocit úzkosti ve vašem organismu vyvolá biologický stav: boj, nebo útěk. Jak se projevuje?

  • Zrychlí se vám dech,
  • zvedne tep,
  • zpomaluje se trávení.

Vyšlete do mozku informaci o tom, že se nic neděje. Jak na to? Vyzkoušejte dechová cvičení. Základem je, aby byl výdech delší než nádech.

  • Pokud vám to tělo dovolí, lehněte si nebo si sedněte.
  • Počítejte, na kolik dob se nadechujete.
  • Výdech by měl být o dobu nebo dvě delší než nádech.
  • Postupně, pokud to tak budete cítit, nádech i výdech prodlužujte.

Kromě dechových cvičení se můžete pustit i do těch fyzických. Při fyzické aktivitě se uvolňují endorfiny, které zlepšují náladu. Zkuste třeba dřepovat, běhat, zacvičte si  jógu proti úzkosti a strachu nebo dělejte to, co cítíte, že je správně.

Rychle vás úzkosti a strachu může zbavit přítomnost a komunikace s někým blízkým. Konverzace navodí pocit bezpečí, odkloní vaši pozornost jinam a zaměstná mysl.

Preventivní metody proti úzkosti

Na úzkost jste náchylnější v momentě, když jste vyčerpaní. Proto doporučuji upravit životní styl. Spánkem a správnou životosprávou můžete úzkosti předcházet. Zamyslete se nad tím, zda dodržujete pravidla spánkové hygieny (usínání a vstávání v podobnou dobu, absence modrého světla, příjemná pokojová teplota atd.), máte dostatek pohybu a přísun všech potřebných živin.

Preventivní metodou je také fyzická aktivita. Díky zmiňovaným endorfinům si můžete navodit příjemný pocit euforie a snížit tak úzkost. Při pohybu se totiž soustředíte na aktuální činnost, což vás odvádí od znepokojujících myšlenek.

Mezi preventivní metody bych zařadila i pravidelnou terapii. Úzkost se vám totiž může snažit namluvit, že jste na všechno sami. Ale tak to není. Nestyďte si říct o pomoc. Domluvte si terapii a začněte s úzkostí pracovat co nejdříve.

Každý člověk je originál, a tak i cesta k pochopení a zvládnutí úzkosti bude možná originální. Nebojte se hledat, zkoušet nebo opouštět, co nefunguje a držet se metod, které vám vyhovují.