Jak se sladit, když jeden chce mít sex častěji?

26. dubna 2024

To, že jeden z partnerů chce sex více, nebo naopak méně než ten druhý je běžná situace, která se v partnerském vztahu řeší. Pamatujte, že všechno je možné vykomunikovat. Jak můžete najít frekvenci sexu, která bude vyhovovat vám oběma?

Existuje průměrná frekvence sexu?

Možná jste už někdy v životě řešili otázku, jak častý bývá sex v manželství, v partnerství nebo zkrátka jen obecně a kolik sexu je normální. V první řadě je potřeba si uvědomit, že častý ani nepravidelný sex neříkají nic o tom, jestli je váš vztah zdravý, nebo problematický. Pokud jste s partnerem na stejné vlně a toužíte po tom, můžete mít sex třeba denně.

Podle průzkumů však každodenní sex nezaručuje vyšší spokojenost ve vztahu. Pro šťastné páry je důležité nalezení správné frekvence sexu, která bude vyhovovat oběma.

Když máte menší chuť na sex než partner

Pokud je u jednoho z partnerů chuť na sex menší, existují i jiné způsoby k naplnění jeho či její sexuální touhy. Co konkrétně můžete dělat?

  • Intimně se vzájemně dotýkat,
  • mazlit se,
  • objímat se,
  • líbat se.

Můžete zkusit i změnit tempo předehry a samotného sexu. Pokud vám to čas dovolí, nespěchejte a vzájemně se sobě věnujte. Mějte dostatek času na něžnosti.

Po těžkém a náročném dni v práci, kdy jste unavení, ale zároveň máte chuť na sex, začněte třeba uvolňující masáží, pokračujte mazlením a nechte se partnerem uspokojit například orálně. Do intimních něžností vás může vtáhnout i změna místa. Vyměňte obvyklé místo, kde se milujete, za jiné. Nebojte se být kreativní. Domlouvejte se spolu na střídání pozic, intenzitě a například i na dominanci.

Co s sebou přináší příliš častý sex?

Častý sex s sebou může přinášet zdravotní rizika, a proto je důležité dodržovat pravidla bezpečného sexu. Pokud vám to nevyhovuje, nechoďte do extrému.

Dodržuje intimní hygienu. Předejdete tak přenosu bakterií a případných infekcí. Jestliže si poraníte sliznici, ošetřete ji vhodnými přípravky z lékárny. Před poraněním sliznice vás může ochránit lubrikační gel, který zároveň zpříjemní prožitek z milování. V případě příležitostného sexu s náhodným partnerem nezapomínejte na kondom.

Jestliže při sexu cítíte bolest, obraťte se na lékaře. Může vás trápit například probíhající infekce. Bolest může pramenit i z nešetrného pohlavního styku, případně z vaginálního spasmu (jde o mimovolné křečovité sevření svalů pánevního dna, penis nemůže proniknout do poševního vchodu, případně pronikne, ale pouze s bolestí). Za vaginálním spasmem může stát celá řada příčin. Jednou z nich může být i psychická nepohoda, se kterou můžete pracovat na terapii.

Sex kvůli strachu z opuštění

Sex je ve vztahu proto, že potřebujete být partnerovi co nejblíže, a zažívat tak lásku. Pokud partnerovi sex často odmítáte, můžete mu/jí tím dávat najevo, že ho/ji odmítáte a nepřijímáte. To pro něj/ni může být velice zraňující, a tak může začít hledat fyzické spojení u někoho jiného.

Jak předcházet sexu, ke kterému se donutíte jen kvůli strachu z opuštění? Typicky tuto otázku řeší páry, které mají děti. Zabijákem milostného života jsou v takovém vztahu obvykle nedostatek času a příliš mnoho povinností.

Změňte nastavení a udělejte ze sexu prioritu

Abyste se vyhnuli zabijákům sexu, je dobré změnit obvyklé schéma. Udělejte ze sexu prioritu. Na otázku, jak často tedy mít sex asi neexistuje obecná odpověď, ale ideální je, aby byl součástí většiny dní a jen výjimečně na něj tzv. nedošlo.

Jak provést takovou změnu nastavení? Myslete na sex i během dne a domluvte se s partnerem, aby vám v tom z počátku pomohl. Zřejmě také budete muset této změně přizpůsobit i svůj denní harmonogram. Zkuste o sexu přemýšlet jako o součásti svého života, která pro vás představuje radost. Sex obnovuje láskyplné pouto mezi vámi a partnerem a je přirozenou součástí zdravého vztahu.

Pokud máte pocit, že společnému sexu něco chybí, mluvte o tom, proč tomu tak je. Společně se snažte odstranit nebo vyřešit překážky, které sexu brání.

Co vám brání v sexu?

Proč máte malou frekvenci sexu? Sexu brání především nízká sexuální touha. Mezi příčiny patří nejčastěji:

  • stres,
  • úzkost,
  • únava a vyčerpání,
  • trauma,
  • nemoc,
  • hádka a následný vztek na partnera,
  • rozdílné sexuální styly atd.

I sex bez předchozí touhy může být pro oba skvělý a přínosný. Pokud je ale nátlak na sex příliš velký, přinese jen další stres = žádný sex.

Rozdílná sexuální touha mezi partnery není nic neobvyklého

V partnerských vztazích se často řeší nesrovnalosti v sexuální touze. Kolik sexu chce muž a kolik žena? Po častějším sexu touží přirozeně více muži. Neberte to příliš osobně, když po vás partner často touží a vy po něm nikoliv. Podle přístupu k sexu se lidé dělí na 2 typy:

  1. smyslný, fyzický, tělesný,
  2. přemýšlivý typ.

1. Typ: smyslný, fyzický, tělesný

Tento typ využívá smyslnost a tělesné vjemy. Je pro něj důležité vzrušení, dráždění a erotika. Od partnera potřebuje cítit zájem. Potřebuje cítit, že je žádaný, že ho partner oceňuje, chválí a myslí na něj. Rád hraje hry, vstupuje do rolí a nechá se vtáhnout do fantazie. Pokud vytvoříte z cesty k sexu dobrodružství, například zapojením různých rekvizit a hraček, podpoříte tím vzrušení a žádostivost.

2. Přemýšlivý typ

Přemýšlivým typem je obvykle žena. Tento typ je více emoční a vše se mu odehrává v hlavě, tedy v mysli. Pro naladění na sex potřebuje správné prostředí:

  • vhodné osvětlení,
  • atmosféru,
  • svíčky,
  • hudbu atd.

Důležitý je také pocit bezpečí a klidu. Potřebuje čas na přípravu, předehru i svádění. Aby si přemýšlivý typ dokázal sex užít, musí být dostatečně odpočinutý a mít hotové všechny každodenní úkoly, které v něm jinak vyvolávají stres.

Je možné se stát jiným typem?

Pokud jste se našli v jednom z typů, asi vás bude zajímat, zda můžete tyto typy střídat nebo být obojím. Obvykle svoje nastavení nezměníte. Navíc to ani není nutné. Stačí, když se zamyslíte,  jestli nejsou ve vašem vztahu okamžiky, kdy jste ochotni mít sex bez přípravy a proč tomu tak je.

  • Co vás rychle naladí k sexu?
  • Jaké jsou ideální podmínky?
  • Jaké chování partnera je vám příjemné a vzrušuje vás?
  • Co by společnému sexu nemělo nikdy chybět?
  • Kde jsou vaše hranice a potřeby?

Vše stojí na vzájemné komunikaci a vstřícnosti. I když jste s partnerem v opačném naladění (smyslný vs. přemýšlivý typ), není to na překážku. Vzájemné souznění v tomto ohledu by mělo jít cestou experimentování. Tak můžete dosáhnout spokojenosti na obou stranách a sex nebude zdrojem stresu. Nebude ani pouhou povinností či položkou v seznamu úkolů, které si máte odškrtnout.

Jak vyřešit nesynchronizovanou sexuální touhu?

I když máte každý jinou představu o tom, kolik sexu je dostatek sexu, nepředstavuje to překážku. Všechno lze komunikovat. Vyslechněte si partnera a snažte se být otevření nabízeným alternativám. Pokud narazíte na jakýkoliv nesoulad v přání, ihned to řešte. Klíčem je komunikace a studování partnera a jeho přání.

K uspokojení touhy na sex můžete dojít i jinými technikami, než na které jste zvyklí. Například i obyčejné věci, jako je společné sprchování nebo vzájemná masáž mohou být stimulující, navozující náladu k sexu. Stejně tak delší líbání, objímání a vzájemné dotýkání se. Mluvte o sexu během dne, vyzvídejte, kdy má partner chuť na sex – denní doba, co má rád, co nikoliv, co je ochotný vyzkoušet. 

Rada na závěr je, že sex by neměl být na posledním místě všech denních úkolů. Najděte si na něj vědomě čas. Ve vztahu i v sexu budete spokojenější vy i váš partner.

Řešíte ve vztahu nesoulad v oblasti sexu? Vyzkoušejte párovou terapii. Terapeut vám může pomoci ve vzájemném pochopením se a s nalezením optimálního řešení.