Recenze: Ne je moje superschopnost: Jak vylepšit svůj život jedním slovíčkem (Annette Lies)

05. května 2023

Kniha ideální pro ženy, která vás přiměje se zamyslet nad tím, jak říkat “ne”

Knihu Ne je moje superschopnost: Jak vylepšit svůj život jedním slovíčkem od Němky Annette Lies jsem začala číst s tím, že jsem od ní na jednu stranu očekávala návod na to, jak mám říkat lidem “ne”, na druhou stranu jsem byla lehce skeptická, jako ke většině seberozvojových knih. Ze začátku jsem z knihy byla zmatená a trvalo mi delší dobu se do četby dostat. Důvodem bylo velké množství nově vytvořených slov, kde se předpona vždy skládá z “ne”, či zkratek (např. PSŘN = porucha schopnosti říkat ne). Takováto kreativita se mi líbí, ozvláštňuje to text, bohužel v českém jazyce občas zní slova nepřirozeně a trvá nějakou chvilku, než čtenáři dojde, co přesně tím autorka myslí (např. Neposeda = autorčina dcera).

Proč je kniha ideální právě pro ženy? Protože autorka celou knihu adresuje ženám. Ze začátku mi to hodně vadilo. Nechápala jsem, proč nemohou být slovesa psána s měkkým “i”. Po dočtení mi adresování ženskému pohlaví dává větší smysl, jelikož se kniha váže na témata jako je mateřství a podobně. Tato témata jsou obecně bližší ženám a všechny příběhy, které autorka sdílí jsou příběhy žen. I tak by mi přišlo v češtině, kdy se gramatika pro obě pohlaví velmi liší, lepší používat neutrální znění.   

Kniha mi doopravdy ukázala jak se v této zdánlivě lehkém a jednoduché slovíčku zlepšit, jelikož občas cítím, že nevyřčené “ne” ovládá můj život. Hlavně mi ale pomohla tím, že jsem toto téma pro sebe otevřela. Nejvíce oceňuji konkrétní příběhy, do kterých se člověk může dostat. Najdete je v sekci s názvem “Velká násobilka”. Příběhy obsahují celou škálu témat, od říkání “ne” finančním darům, dětem, rodině, po Tinder a trhu s byty. A nakonec bych chtěla ocenit poslední část pojmenovanou “Lékárnička plná ne”, která vás obrní praktickými tipy do života. 

Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí vylepšit svůj život slovíčkem “ne”. Je to krátká kniha, jednoduše napsaná a lidská, takže jí pochopí každý. A pokud máte kolem sebe někoho, u koho máte pocit, že by jim kniha pomohla, neváhejte a obdarujte je. Přinejmenším je přiměje zamyslet se nad svým životem.


Bc. Eliška Sýkorová
Všechny články

Mohla by vás zajímat